De legendarische ontwerper kan met pensioen gaan, maar hij is niet gestopt met het maken van werk of het uiten van zijn mening.

Erik Spiekermann is met pensioen – althans dat zegt hij zelf. Drie jaar geleden trad de beroemde grafisch ontwerper/ typograaf af als voorzitter van EdenSpiekermann, het ontwerpbureau dat hij in 2009 oprichtte, en besloot het wat rustiger aan te doen. Maar dat is niet echt gebeurd. Eerder deze maand lanceerde Spiekermann een Kickstarter-campagne met WIRED-oprichter Louis Rossetto om Change Is Good te financieren, een boek over de vroege tijd van de technologie-explosie in San Francisco dat hij op een oude Heidelberg-letterzetsel drukt. En dat is slechts een van de vele lopende projecten.

Sinds hij met pensioen is, heeft Spiekermann een verzameling oude letterzetsystemen verzameld en een nieuwe werkplaats geopend, Galerie P98a, waar hij een nieuwe techniek ontwikkelt die hij post-digitaal printen noemt. Deze nieuwe methode, waarmee ontwerpers lay-outs kunnen maken op een computer voordat ze worden geëxporteerd en met een laser op metalen platen kunnen worden gesneden, is een passende hobby voor Spiekermann, die zijn carrière doorbracht met de digitale en analoge kloof.

Gedurende zijn 45 jaar als ontwerper en ondernemer heeft Spiekermann lettertypen ontworpen zoals FF Meta en een vernieuwde en gedigitaliseerde versie van Berliner Grotesk. Hij opende MetaDesign, een merkbureau in Duitsland, en FontShop, een bedrijf dat zich toelegt op het ontwerpen en distribueren van elektronische lettertypen. Hij heeft branding gedaan voor technologiebeesten zoals Apple, Nokia en Adobe. Hij is ook een vrome acoliet van boekdruk, die hij voor het eerst opnam tijdens zijn tienerjaren in Duitsland. Vandaag, bij P98a, werkt Spiekermann aan een handvol projecten voor verschillende klanten, tussen experimenteren met hoe oude letterpresstechnologie in de toekomst kan worden gebracht. Gepensioneerd? Niet precies. Maar dat lijkt de manier te zijn waarop hij het leuk vindt.

We gaan weer analoog.

Ik trainde als een zetter, een compositor, zoals die overdag werd genoemd. En toen de fabriek in 1977 platbrandde, werd ik grafisch ontwerper omdat je geen gereedschap nodig hebt. Je had op dat moment alleen een potlood en papier nodig. Nu heb je een computer nodig. Ik was een van de eerste jongens in Duitsland die een Mac kocht. Ik werkte voor Apple en Adobe, en ik was erg digitaal voor iemand van mijn generatie – ik ben nu 70. Toen ik mijn partners in mijn studio vertelde dat ik over een paar jaar met pensioen zou gaan, verkocht ik mijn aandelen, dus ik had een beetje een inkomen en besloot terug te gaan en een beetje boekdruk te maken.

Van een hobby een bedrijf maken.

Letterpress zou een hobby moeten zijn, maar met de huur en assistenten die ik betaal, is het meer dan een hobby. We bedachten deze post-digitale methode waarbij we analoge platen digitaal maken en vervolgens op analoge machines printen. Dus het is een bedrijf geworden. Ik ben nog steeds aan het denken als het geregeld is en het betaalt de huur hier, ik kan teruggaan naar mijn experimenten. Ik wil gewoon proberen wat ik hier met deze dingen kan doen.
Ik heb in groot hout ontworpen, getypt en gesneden, maar het is weer leuk om weer met mijn handen te werken. Het is net als veel mensen als ze met pensioen gaan als ontwerpers: ze runnen hotels in het zuiden van Frankrijk, of ze openen restaurants. Ze willen allemaal iets doen dat zich op één plek afspeelt, maar niet met reizen of het nemen van beslissingen voor andere mensen. U wilt alleen beslissingen voor uzelf nemen, waarbij u het resultaat onmiddellijk ziet.

Het plezier om voor jezelf te werken.

De meeste van mijn projecten waren grote huisstijlprojecten, en het kan vaak vijf jaar duren voordat je iets ziet. Er zijn al deze mensen bij betrokken en de besluitvorming is vaak voor u verborgen. Je weet niet wat er gebeurt of wanneer het gebeurt. Het concept waarmee je begint, haalt het vaak niet helemaal door. Dus het is vaak een beetje vervreemdend. Wat ik altijd leuk vond, is de studio, werken met coole mensen, vooral mensen die half of een derde van mijn leeftijd zijn tegenwoordig. Het is altijd inspirerend. Het houdt me op mijn tenen, en ik verveel me niet of saai. De klanten en hun problemen interesseren me niet echt meer. Hier kan ik het op mijn eigen tempo doen. Iets doen met een analogon duurt lang, maar het duurt lang op een verfrissende manier; het is een lange tijd, maar het is mijn tijd, niemand anders is tijd. Theoretisch hoef ik niet elke dag binnen te komen, maar normaal ben ik hier vroeg en ik vertrek laat. Er is niets veranderd, behalve dat ik van niemand verveel.

Beperken van de schermtijd.

Ik heb zojuist mijn IBM Selectric uit de opslag gehaald. Het werkt, dus heb ik gisteren besloten dat in mijn werkplaats voor letterpressen ik mijn computer niet meer zal brengen. Ik zal mijn iPhone houden, maar ik zal niet altijd een slaaf op mijn scherm zijn als we al dit analoge spul naast de deur hebben. We hebben een dozijn persen, veel papier, veel type en ik besteed al mijn tijd aan het kijken naar een verdomd scherm? Het is belachelijk.

De juiste klanten.

Klanten kiezen is de hele tijd een strijd. Ik heb de branding voor de Duitse spoorwegen gedaan en dat was maar goed ook. We hebben het hele Berlijnse transport gedaan nadat de muur naar beneden kwam. Om betaald te worden om een ​​stad beter te maken? Dat is fantastisch. Je zou het eigenlijk gratis moeten doen. Ik zou het gratis hebben gedaan – vertel het ze nu niet – omdat het zo’n geweldige kans was. Kun je je voorstellen dat Brooklyn en Manhattan al 40 jaar verdeeld waren, en toen kwamen ze samen? Dat is wat er gebeurde met Oost- en West-Berlijn. En dan komt er iemand en zegt: “Wacht even, nu mensen heen en weer gaan, moeten we ze een goed doorvoersysteem geven. We moeten ze informatie geven. “We hebben die baan en we zijn ervoor betaald. Hoe cool is dat? Dat zijn de banen waar we van gedijen. Maar je moet dat met de andere dingen opnemen. Soms is een baan gewoon een klus, en het betaalt je mensen en het maakt de wereld niet erger, maar het maakt het ook geen betere plek.

De schoonheid van boekdruk.

Het ding over boekdruk is dat je een lichte indruk krijgt in de kranten, en het heeft een zeker warm gevoel. Het is een beetje zoals wol in vergelijking met nylon. Het is fysiek, het is haptisch. Terwijl je met digitaal nergens aankomt. Er zit inkt op het oppervlak, maar het is niet helemaal hetzelfde. We drukken veel digitale dingen omdat het cool is voor bepaalde dingen, maar om echt een boek met boekdrukken te hebben, waar je de inspringing echt kunt voelen, is iets anders.

Het ontwerpprobleem van Silicon Valley.

We hebben een huis buiten San Francisco, en het is geen prettige plek meer, omdat het allemaal om geld gaat. Er zijn al die kinderen van begin twintig die de wereld waarin ik leef ontwerpen, maar ze zijn nog nooit blootgesteld aan deze wereld. Van school en naar Google of Apple of Facebook, en ze ontwerpen het volgende nieuwe ding, maar ze hebben geen enkele ervaring met het leven. Het is echt een enge gedachte.

Het doel van uitstelgedrag.

Na dit 45 jaar gedaan te hebben, ben ik heel, heel snel. Ik heb er geen tijd voor nodig. Het kost me twee weken om me uit te stellen. Ik schrijf nog steeds een column voor het Engelse tijdschrift Blueprint. Ik doe het al zo’n tien jaar. Ik weet dat het elke zes weken komt. Johnny, de redacteur, schrijft me gewoonlijk een e-mail op donderdag en zegt: “Mag ik het op vrijdag?” Ik weet nooit waarover ik moet schrijven. Het is aan mij, en dat is angstaanjagend – ik snap het niet. Ik ga naar beneden en sluit mijn ogen gedurende twee minuten en zeg: “Oh, ik ga schrijven over de kleuren van auto’s.” Ik keek uit het raam naar de straat waar ik woon en alle auto’s waren zilver, dus ik schreef een kolom over de kleur van auto’s. Als er geen druk was, zou ik niet gaan zitten.

Bij elk project stel je uit, want als er geen druk is. Waarom zou je het verdomme moeten doen? Je uitstelt omdat er altijd andere dingen te doen zijn, en dan vermijd je om het ding te doen omdat het een slecht probleem kan zijn. In mijn geval begin ik met het schoonmaken van mijn fiets of het verwisselen van de banden of doe ik schijt in het huis. Ik heb mijn shirt niet binnen twee weken gestreken. Je weet hoe het is. Je stelt je uit, maar ondertussen is het er. Het draait rond in je brein. De kleine tandwielen gaan rond, en tegen de tijd dat ik ga zitten, heb ik het altijd intellectueel gesorteerd – misschien niet fysiek, maar ik ken het concept.

Delegeren.

Ik zal zelf een schets maken of doorgeven omdat ik andere mensen heb die beter zijn dan ik visualiseer. Ze zijn sneller en ik ben zo streng en teutoon, maar ik krijg het probleem opgelost – het semantische probleem als het ware. Om het in kleur en uiterlijk te brengen, is een andere vaardigheid die ik niet in zulke grote hoeveelheden bezit.
Ik kan bepaalde dingen heel goed doen. Ik ben erg goed in structuur. Ik had een architect moeten zijn. Ik kan dingen uit elkaar halen en de dingen vinden die belangrijk zijn en ze vervolgens weer samenvoegen. Dat is mijn grote vaardigheid. Ik heb verbale vaardigheden en ik kan uitleggen wat ik probeer te doen, maar ik zou beroerd zijn als ik de hele dag hoesjes opnam, of covers van tijdschriften. Boekomslagen zijn iets anders omdat ze heel toegewijd zijn, maar zelfs daar werk ik niet of nauwelijks in illustraties, omdat ik er niet goed in ben. Ik ben erg een op woorden gebaseerde persoon en woorden hebben een structuur. Er is een grammatica. Zonder grammatica is er geen schrijven. Ik hou van de grammatica van objecten en de grammatica van omgevingen. Hoe werken de dingen samen? Dat is wat mij interesseert.


Also published on Medium.